Medaille succes voor judoka’s van DeMix uit Nieuwegein

Op zaterdag 17 februari 2024 vonden de Nederlandse Kampioenschappen judo onder 18 jaar plaats op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Tijdens de NK -18 strijden judoka’s in hun gewichtsklasse onderling voor de Nederlandse titel. Er stonden 17 gewichtsklassen op het programma. Ook een team uit Nieuwegein deed hieraan mee. En met succes! Twee weken geleden vonden in Ede de districts kampioenschappen plaats. Daar wisten Xandro van Es met een 3e plaats en Joël Noten met een 1e plaats zich te kwalificeren voor dit NK in Den Haag.

Nadat beide mannen de eerste hobbel op vrijdagavond 16 februari jl. al genomen hadden, (namelijk de weging: Xandro -73 kg, Joel -46 kg), konden beide Judoka’s zaterdag hun opwachting maken in de ‘arena.’

Xandro begon als eerste, hij startte met een vrijloting. Helaas verloor hij in de tweede ronde van de latere finalist Midas van Huijstee. Vervolgens wist Xandro in de herkansing nog een partij op ippon te winnen. Daarna ging het mis. Na eerst nog een half punt voor te komen tegen Tijs Kubbenga, rolde Xandro in een verwurging. Helaas geen medaille kansen meer voor Xandro.

Joël Noten (links op de foto hieronder)
Ook Joël had de eerste ronde een vrijloting. Vervolgens werd drie keer op rij gewonnen met vol een punt (ippon). Zo doende stond hij in de finale tegen Levi Setroredjo welke hij twee weken geleden op het district kampioenschap nog had verslagen. Nu ging de strijd gelijk op.

Joël had zijn tegenstander nog in een armklem, maar uit deze wist zijn tegenstander op miraculeuze wijze te ontsnappen. Na de wedstrijd stond het gelijk. Golden score dus. Helaas voor Joël was het Levi die het eerste en dus de laatste score maakte. Hierdoor was het een zilveren medaille voor Joël.